• Pris: 0kr
 • Version: 3.0.5
 • Storlek: 0.7 MB
 • På svenska: Nej
 • Företag: Endomondo LLC
 • Testad på: iPhone 3GS
 • Finns till: Android, iPad, iPhone, iPod
 • Visa i Appstore
2010-08-23
4
3 kommentarer

Endomondo

Endomondo är en så kallad sportstracker, via GPSen lagrar den din träningtid, distans och hastighet. Appen är till för dig som vill bli motiverad att träna mer.

Jag bestämde mig att testa en av alla de motionsappar som finns därute på min iPhone3GS. Valet föll på Endomondo, huvudsakligen för att de har en community funktion, mao kan man inte bara hålla koll på sin träning utan även utmana och följa sina vänners träning via webben (lite som ett Facebook för motionärer). Men även för att det inte är så noga vilken sport du utövar, det kan vara kajak, löpning, cykling eller kanske rullskridskoåkning, huvudsaken är att man tillryggalägger en sträcka. Jag valde ”sporten” gå för att jag inte riktigt pallar springa längre.

Vad får du då när du laddar ner appen Endomondo?

 1. En träningslogg som automatiskt uppdateras och visar din senaste workout med bana på karta, distans, historik, mellantider & grafer.
 2. Utmana dina vänner, dvs vem som springer (eller går) flest km, eller på snabbast tid eller vem som bränner flest kalorier.
 3. Skapa team och följ dina vänners träning.
 4. Hitta nya träningsrundor och dela dem med dina vänner.
 5. Följ dina vänner i realtid när de tränar eller medverkar i något lopp.

Det finns även en audio coach som meddelar när du gått en km och på hur lång tid. Ganska kul i början men som tur var går den att stänga av under settings i appen. Ett extra plus tycker jag de ska ha för att team kompisen kan skriva in meddelanden som läses upp av audio coachen i dina hörlurar i realtid. Kan som du förstår användas som pepping men även tråkning;) Ännu bättre skulle det vara om man kunde välja mellan olika röster, men det kanske kommer i nästa version.

Att komma igång

Du laddar först ner appen & sedan surfar till Endomondo.com och skapar ett konto. Där ställer du in dina inställningar under settings, i övre högra menyn. Du väljer vad som ska visas privat, för dina vänner eller för alla. Du kan även välja att låta Endomondo automatiskt uppdatera ditt Facebook eller twitter konto. Under notifications ställer du när du vill att Endomondo ska meddela dig via mail när något händer på ditt konto. Sedan kan du bara sätta igång om du vill. Jag valde dock att gå in under challenges i menyn och lägga till en utmaning för mig själv först (”most km walking” under en månads period).

Tänka på

En viktig sak att tänka på är att innan man kör igång ett pass, låta telefonen hitta satelliter, och få meddelandet GPS OK, istället för GPS Moderate. Annars får man inte korrekt info, vilket kändes frustrerande innan jag kom på varför. Exempelvis kunde jag gå samma sträcka fast det skilde sig flera km från dag till dag.

En dag hittade Endomondo inga satelliter alls, dock var det sbs (skit bakom spakarna), jag hade helt enkelt inte satt på platstjänsterna i inställningarna på min iPhone. Det är annars något man ska tänka på, det drar nämligen en hel del batteri med GPS tjänster, varför det är noga att du tänker på att stänga av workouten när du är klar. Det kan även påverka batteriets livslängd.

På hemsidan Endomondo.com finns det ett utförligt hjälpavsnitt under fliken help i nedre högra menyn. Där kan du få svar på många frågor, få en rundvisning av siten samt handledning.

Historik

Gänget bakom tjänsten är Danskar, inget ont i det. De startade tjänsten i november 2007, efter att ha lämnat jobben som managementkonsulter på McKinsey & Co bakom sig. Namnet Endomondo kommer från ”Endo”- förkortning av endorfinerna som släpps lös i hjärnan när du motionerar, samt ”Mondo” som betyder värld på Italienska (och Esperanto). Därför är tanken att Endomondo ska vara en värld full av endorfiner.

Slutsats

Hela tanken med appen är enligt Danskarna är att man ska lyfta sin motionsupplevelse ett snäpp, dvs det ska vara mer kul och därmed motiverande. Det är en ganska enkel och ren app och inte så många tekniska detaljer, men jag tycker nog att de har lyckats ganska bra som helhet med sin målsättning. Endomondo fick mig att gå mer.

Kanske ska tillägga att jag inte är någon datanörd eller träningsnarkoman (har säkert redan framgått), utan snarare en medelålders, överviktig soffliggare där sporten ibland är på tv (fotboll, inte gång;)…

Recenserad av: skapa

Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen

Kommentarer

Anonymous's picture

hej..
Mitt Endomondo visar Tempo ovanför kartan...men jag vill ha antal kilometer ...
Och i första rutan står det Tempo.min/km....där vill jag ha km antal...
Att det visas hur långt jag gått när jag går...det visas inte nu men har gjort förrut ...
Mvh
Owe

Anonymous's picture

Hur får jag enodomondo att kopplas till facebook. Har en Samsung S5. Har gjort alla inställningar jag kan hitta. Funkar inte i alla fall.

Anonymous's picture

Jag laddade hem ENDOMONDO PRO, 29 SEK, i början men har varit tvungen att installera om apparna i min telefon och Då försvann PRO.
Min fru som också har Endomondo PRO har bl a funktionen "stegräknare".
I min ENDOMONDA hittar jag inte hur jag markerar att jag vill ha stegräkning.

mvh Kurt

Skriv en ny kommentar

Din e-post kommer inte visas någonstans publikt. Om du har ett konto hos Gravatar kommer din avatar visas vid din kommentar.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.